Sinds 1978 het adres voor uw auto, motor, vrachtwagen, aanhanger en bromfiets opleiding! Tevens speciale rijopleidingen voor mensen met beperkingen.

Motorrijbewijs A

MotorrijbewijsWist je dat er 3 verschillende motorrijbewijzen zijn?
Tegenwoordig zijn er 3 verschillende categorieën motorrijbewijzen: A1, A2 en A. Het type rijbewijs dat je kunt halen hangt af van het vermogen van de motor en waar je op rijdt, je leeftijd en je ervaring.

Vanaf je 17de kun je starten met de theorie voor de motoropleiding. Voordat je met de lesmotor de weg opgaat, moet je in het bezit zijn van het theoriecertificaat voor de motor of van een rijbewijs van een andere categorie. Daarnaast moet je minstens 18 jaar zijn voordat je op een motor mag stappen. Verkeersschool H.de Bos verzorgt voor u de standaard losse rijlessen en de zeer gewilde motor spoedopleidingen.

 

Het motorpraktijkexamen bestaat uit 2 onderdelen:

  1. Voertuigbeheersing (AVB examen):
    Hier leer je de basisprincipes van het motorrijden, bestaande uit het beheersen van 12 bijzondere verrichtingen. Als je hiervoor slaagt, dan mag je deelnemen aan het examen verkeersdeelneming. Het uitslagformulier van dit examen is een jaar geldig. Kijk voor een overzicht met video’s van alle oefeningen op onze AVB examen pagina.
  2. Verkeersdeelneming (AVD examen):
    Hier ga je rijden op de openbare weg, hierbij wordt gekeken naar plaats op de weg, kijkgedrag, verkeersinzicht enz. Allemaal belangrijke dingen die nodig zijn voor het 55 minuten durende examen.

 

Drie motorrijbewijzen

Vanaf 19 januari 2013 zijn er 3 verschillende categorieën motorrijbewijzen.

  • A1 is voor de lichtste motor. Vanaf 18 jaar mag je hiervoor examen doen (vanaf 17 jaar praktijkles). Je moet dan zowel een theorie- als praktijkexamen afleggen.
  • A2 is voor de middelzware motor. Vanaf 20 jaar mag je hiervoor praktijkexamen doen.
  • A is voor de zware motor. Vanaf 21 jaar mag je hiervoor praktijkexamen doen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie (A) vóór je 24e rechtstreeks behaalt, krijg je code 80 op het rijbewijs vermeld. Dat betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1- en A2-rijbewijs.Met een A-rijbewijs met code 80 mag je rijden op:
    • Motor van de categorie A1
    • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
    • Motor van de categorie A2
    • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)
  • De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vervalt code 80 voor je 24e, dan moet je wel bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de code 80.Met een A-rijbewijs zonder code 80 mag je rijden op:
    • Motor van de categorie A1
    • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
    • Motor van de categorie A2
    • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)
    • Motor van de categorie A

 

 

Motor Theorie

Voordat je het laatste examen ( AVD ) aflegt dien je in het bezit te zijn van het theoriecertificaat voor de motor.

Voor de motorrijlessen en het eerste examen ( AVB ) is dit nog niet nodig. Voor een goede theorie opleiding, boeken en 3D Theorie kunt u bij ons terecht.

 

Standaard motor opleiding

Wil je graag motor leren rijden maar je hebt er geen haast bij? Dan is dit geen enkel probleem. De rijopleiding wordt volledig afgestemd op jouw wensen. De duur van de opleiding is afhankelijk van jouw vaardigheden en leervermogen. Bij deze manier van opleiden is het slagingspercentage het hoogst, bij ons is dat al jaren ver boven het landelijke gemiddelde! Ook is het mogelijk om een versnelde opleiding te volgen. Informeer hiervoor naar de mogelijkheden.

 

Gezondheidsverklaring

Om examen te kunnen doen ben je verplicht een gezondheidsverklaring over te leggen. De gezondheidsverklaring kun je aanvragen bij Mijn CBR. Deze dien je zelf in te vullen en op te sturen naar het CBR. Kosten hiervan zijn €34,80, de betaling kan worden gedaan via iDeal.

 

Aanmelden?

Voor deze opleiding kun je contact opnemen met Dinkla Verkeersopleidingen. Meld je hier aan voor deze opleiding.